2016. szeptember 19., hétfő

TUDTAD: A leggyakoribb kérdések az AIDSről, HIVről, STDkről

Összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket és válaszokat az AIDS-ről, HIV-ről és STD-ről. Reméljük segítettünk!

Mik azok az STD-k? 

Az STD a „Sexually Transmitted Diseases” rövidítése, azaz a szexuális úton terjedő betegségek rövidítése is. Ezek a betegségek és vírusok szexuális kontaktus útján terjednek. Több változatuk van, vannak olyanok, amiket életedben egyszer kaphatsz el, és utána védett leszel vele szemben. Ezzel ellentétben vannak olyan STD-k, amik komoly egészségügyi problémákat vagy rákot okozhatnak, a súlyosabbak, mint a HIV/AIDS halált is okozhatnak.

Mi az AIDS/HIV? 

A HIV-fertőzés, és a következtében fellépő AIDS betegség kétségtelenül napjaink legsúlyosabb szexuális úton terjedő fertőzése. Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome = szerzett immunhiányos tünetegyüttes), a HIV-vírus (Human Immunodeficiency Virus = emberi immunhiány vírusa) által előidézett tünetegyüttes, amelyet 1981-ben azonosítottak, de már jóval régebben megjelent. A vírus az immunrendszer sejtjeit pusztítja. Az immunrendszer fokozatos leromlása elősegíti a fertőzések és a daganatok megjelenését. A fertőzés után a tünetek általában évekkel (átlagosan 5 évvel) később jelentkeznek, de időközben a fertőzöttek továbbadhatják a vírust. Az AIDS/HIV terjedhet szexuális, homoszexuális átvitellel, fertőzött vérrel, közös tű vagy fecskendő használatával, balesetből eredő fertőzésekkel, illetve anya is átviheti gyermekére a szoptatás során.

Ha fogamzásgátlót szedek, az megvéd az STD-k ellen?

Nem, a fogamzásgátló tabletták csak a terhességtől védenek meg.

Hol adathatok be magamnak AIDS-oltást? 

Sehol sem, hiszen nem oltathatod be magadat AIDS ellen, még nem léteznek ilyen vakcinák.

A sürgősségi tabletta megvéd az STD-k/AIDS ellen? 

Nem, a sürgősségi tabletta a nem kívánt terhesség ellen van, de nem véd meg téged az STD-ktől!

Igaz, hogy nem kaphatok el STD-t a menstruációs periódusom alatt? 

Ez nem igaz. Bármikor kaphatsz STD-t, amikor nem védekezel szex közben. Ráadásul a menstruáció csak növeli az STD-k kockázatát, hiszen a vér által könnyebben terjed.

Azt hallottam, hogy a randidrogok, mint például a GHB megvédenek a terhességtől. Ez igaz? 

Nem, ez nem igaz, hiszen a randidrogok semmitől sem védenek meg, ráadásul, ha ilyet adnak be neked még nagyobb az esélyed a terhességre vagy az STD-kre, hiszen öntudatlan állapotban nem tudhatod, hogy ki létesít veled szexuális kapcsolatot.

Forrás: Kamaszpanasz.hu